Hur bygger man en vinsamling?

 Här följer 10 tips om hur man ska tänka när man bygger upp sin vinsamling.

  1. Smaka, smaka, smaka! Gå på vinprovningar och festivaler är ett utmärkt sätt att smaka många viner utan att spendera en förmögenhet.
  2. Lär dig vad du gillar! Det är ingen idé att samla på viner som du inte uppskattar själv för att andra gillar dem. Lär dig känna igen saker som land, regioner, eller kanske vilka druvor du gillar.
  3. Planera. Hur mycket pengar får du använda? Hur mycket plats har du? Vad ska du ha samlingen till? Dra upp riktlinjer, t.ex. hur många flaskor du max ska ha från en viss region.
  4. Köp mer rött än vitt. Vita viner utvecklas inte lika länge och därför kommer du behöva dricka dem snabbare.
  5. Köp mer än en flaska. Minst två flaskor av varje vin för att ha möjlighet att se hur flaskans innehåll utvecklas och att ha en i reserv om innehållet är dåligt.
  6. Lagra viner som funkar med maten du gillar. Lagar du mest italienskt, satsa på viner som passar till det. Gillar du fisk och skaldjur kanske det är smartare att samla på vita viner.
  7. Köp mer än en årgång. Vinerna utvecklas olika och har du flera årgångar hemma kan du följa vinets utveckling och också se hur vinets smak varierar från år till år.
  8. Köp vin från olika prisklasser. Satsa inte bara på en prisklass utan sprid inköpen. Köp dyra viner i yngre årgångar och låt dem utvecklas i din vinkällare.
  9. Organisera din samling, så du väljer rätt vin till rätt tillfälle. Placera dina finaste viner lite vid sidan av så de inte dricks av misstag en tisdagkväll till blodpudding.
  10. Anteckna och samla information. Dina anteckningar kan leda dig till dina favoritviner och få dig att hitta rätt. Använd en vindagbok eller en webbplats för att spara dina anteckningar, och det är just vad Ma Cave är till för.

Tipsen kommer från Wine Enthusiast Magazine och är fritt översatt. Originalartikeln hittar du här.

Har du upptäckt något problem med webbplatsen. Hör av dig till thecellar@macave.se.

 

Facebook logo
© 2024 Macave.se